akupunktur

Akupunktur er en behandlingsform der tynne nåler stikkes i spesifikke punkter på kroppen i forebyggende og terapeutisk hensikt. Det er en behandlingsmetode som har eksistert i østen i over 2000 år, og som i dag baserer seg både på den tradisjonelle kinesiske medisin og på teorier innen vestlig medisin.

Ordet akupunktur kommer fra de latinske ordene
Acus – nål/spiss
Punktur – punktere/stikke

I den tradisjonelle kinesiske medisin brukes det i tillegg til nåler også flere metoder, som urtemedisin, kostholdsterapi, moxa/varmebehandling, kopping, TuiNa-massasje og trening (Qigong og TaiChi).

Her i vesten er akupunktur mest kjent for sin smertelindrende effekt, og benyttes ofte i smertelindring samt for muskel-/skjelettrelaterte plager. Forskning viser at smerter i rygg, skuldre, nakke og knær kan bli bedre av akupunktur.

Andre ting det er vanlig å oppsøke akupunktør for er blant annet:
– luftveisproblemer og allergi
– fordøyelsesplager
– stress, søvnproblemer og andre emosjonelle lidelser
– svangerskaps- og kvinnelidelser, samt residiverende urinveisinfeksjoner
– revmatiske lidelser og muskel-/skjelettrelaterte plager
-migrene og spenningshodepine
– tennisalbu og frozen shoulder
– smertelindring

En velutdannet akupunktør ser hele mennesket og er opptatt av årsakssammenhenger, ofte kombineres ulike metoder som massasje, varmebehandling, og generelle helseråd for å kunne oppnå best mulig resultat. Akupunkturbehandlingen er ikke smertefull, men du kan kjenne et stikk og en nummen eller prikkende fornemmelse der nålen sitter. Mange føler seg avslappet etter behandlingen, og det er også vanlig å bli oppkvikket.

Diagnostisering gjøres nøye, og her vil du bli møtt av en som tar seg tid, og som tilpasser behandlingen spesielt etter ditt behov alt ut ifra sykehistorie og livssituasjon.

Når du velger å gå til en akupunktør er det viktig å sikre seg at akupunktøren har en grundig utdanning og kunnskap innen både kinesisk medisin og teori, akupunktur og vestlig medisin, anatomi og fysiologi. Akupunkturforeningen mener en godt kvalifisert akupunktør bør ha en 4-årig utdanning tilsvarende 240 studiepoeng. Mer informasjon om akupunktur og akupunkturutdanning i Norge kan du finne på foreningens hjemmesider: akupunktur.no.